Julafton

Julen firades i Strängnäs i år och den har varit jättebra! Jag var lite orolig innan för hur Sam skulle klara en lång bilresa och att träffa mycket folk men han har varit väldigt duktig. Han sov mycket i bilen så bilresorna gick över förväntan.

simibilen

Vi kom upp dagen före julafton vid tre-tiden. Tyvärr ingen snö i år men man kan ju inte få allt. Dessutom är det ju ganska skönt att kunna köra barnvagnen utan krångel. På kvällen åt vi tacopaj med Andreas föräldrar och kollade på Pluras uppesittarkväll.

På julafton kom Andreas syskon med familjer och även farmor Elin tittade förbi en sväng. Vi åt god mat, barnen åt imponerande mängd godis och sen började väntan på tomten. ”Tror ni tomten hittar hit då?” frågade jag barnen. ”JA” svarade de i en kör. ”Han hittade ju oss förra året”, sa Mio. Sam däremot visade inga tecken på att han visste vad som skulle hända.

julsam

Men mycket riktigt, efter Kalle Ankas jul såg vi någon komma med en ficklampa ute på gångvägen. Barnen gick och öppnde dörren. Ingen var rädd, bara förväntasfulla. Sam låg på golvet i sitt babygym och pratade för sig själv. Business as usal.

jultomten

Ivan hjälpte tomten vid granen och jag gick och hämtade en julöl till tomten för att han sa att han var lite törstig. Julöl och julmust liknar varandra mycket till färgen, något som lurade Rasmus som frågade ”Gillar du julmust tomten?”. Tomten hörde inte Rasmus fråga så han fick fråga några gånger till innan han fick svaret ”Julmust?…..ja…..julmust är….. gott…?”.

Alla verkade väldigt nöjda med sina julklappar. Lego och leksaksgevär var nog det som de lekte med mest efteråt. Och spela på plattorna såklart. De spelade Minecraft, lego chima och lego starwars. Jag är inte så bra på varken att spela eller hänga med på vad alla karaktärer heter, men när jag såg deras entusiasm så blev jag nästan sugen på att börja spela själv. ”Är det Luke Skywalker?” frågade jag Rasmus. ”Näää, det är Han solo”, svarade han. ”Är det Yoda?”. ”Näääh, det är Obi one kenobi”, svarade Rasmus lite frustrerad. ”Men han vet jag vad han heter”, sa jag och pekade på en svart karaktär. ”Det är Darth Vader!”. ”NÄÄÄÄH, det är….” (jag minns inte vad han hette men han hade visst bara en svart luva på sig). Då gav jag upp.

På kvällen blåstes det upp luftmadrasser och bäddades i vardagsrummet där Mattias familj skulle sova. Barnen gick och la sig och vi andra satte oss i köket och spelade TP. Emelie hade fått ett nytt i juklapp så frågorna var uppdaterade. Det var jättekul att spela men vi hann/orkade inte spela klart. Det tar på krafterna att fira jul 🙂

Kommentera